HTML, CSS en JavaScript

22 november 2018
Terug naar artikelen

HTML, CSS en JavaScript

HTML is de structuur van een webpagina, CSS zorgt ervoor dat je de pagina mooi kunt maken en daarnaast heb je nog JavaScript . Deze taal zorgt voor de dynamiek en interactiviteit op een website. Denk hierbij aan bewegende elementen, klikbare elementen, etc.

Separation of Concerns (SoC)

Het is belangrijk om je code netjes te houden. Zo behoud je de structuur in de code, is het veel overzichtelijker en makkelijker om wijzigingen door te voeren. Je kunt dit doen door de verschillende soorten talen (HTML, CSS, Javascript, etc.) op te delen in aparte bestanden. Om vervolgens een bestand te linken gebruik je het src attribuut. Dit gebruik je om de locatie van je file aan te geven, zodat deze gelinkt kan worden in het index.html bestand.

<script src=/exampleScript.js></script>

Defer attribuut

Wanneer je meerdere script files (JavaScript) in je head hebt staan, en je wilt een bepaald bestand als eerste laten laden dan gebruik je het defer attribuut. Dit zorgt ervoor dat waar dit attribuut geplaatst is, dit script als eerste geladen zal worden zodra je op de webbpagina komt.

<script src=/exampleScript.js defer></script>

Async attribuut

Dit attribuut zorgt ervoor dat wanneer je op een webpagina komt het script tegelijkertijd geladen zal worden met de rest van de webpagina. Waar het defer attribuut het script als eerste laadt, zal het async attribuut dit tegelijkertijd doen. (Asynchronous laden). Het tegelijkertijd laden van de bestanden is beter voor de snelheid van je website.

<script src=/exampleScript.js async></script>