jQuery introductie

23 november 2018
Terug naar artikelen

Een korte jQuery introductie

jQuery is een JavaScript extensie, ook wel een library genoemd. Zie het als een verzameling van allerlei functionaliteiten, die het makkelijker/eenvoudiger maken dynamiek toe te voegen aan HTML elementen.

Met het gebruik van jQuery zorg je er voor dat je minder code schrijft, maar deze code zal dezelfde functionaliteiten bevatten als normale JavaScript. Laten we het even vergelijken met legoblokjes. Met lego kun je alles bouwen wat je maar wilt; huizen, wegen, bedrijven, noem maar op. Alleen hier gaat wel veel tijd in zitten, aangezien je alles zelf moet opbouwen. Maar wat als deze huizen, wegen en/of bedrijven al gebouwd zouden zijn en je deze zo zou kunnen neerzetten? Op deze manier bespaar je veel meer tijd, dan wanneer je alles zelf zou moeten bouwen.

JavaScript stelt in bovenstaande omschrijving de losse legoblokjes voor, de mogelijkheden zijn onbeperkt maar het is wel tijdrovend. De vooraf gebouwde structuren (huizen, wegen, bedrijven etc.) stellen de jQuery code voor. Je kan deze vooraf geschreven functionaliteiten gebruiken, zodat je tijd bespaart en toch kunt bereiken wat je wilt.

jQuery klaarmaken voor gebruik

Een webpagina moet eerst volledig geladen zijn voordat het mogelijk is om dynamische elementen te laten werken. Om dit probleem op te lossen kun je de volgende jQuery functie gebruiken:

$(document).ready({// plaats hier je code});

Deze functionaliteit zorgt ervoor dat de DOM op de HTML webpagina klaar is om gemanipuleerd te worden. Alle JavaScript/jQuery die je schrijft zou je dus binnen deze functie moeten schrijven. Dit zorgt ervoor dat wanneer de pagina geladen is in de browser, de functionaliteiten uitgevoerd zullen worden.