PHP: Hypertext Preprocessor

27 november 2018
Terug naar artikelen

Wat is PHP?

PHP staat voor Hypertext Preprocessor en dat beschrijft ook gelijk wat het doet: het preprocessen van HTML zodat dynamische webpagina’s ontwikkelt kunnen worden.

Het wordt ook wel een server-side scripttaal genoemd, dit betekent dat de code zal worden uitgevoerd op de server. Zodra een bezoeker van een site een pagina bezoekt, genereert PHP de HTML output code. Zodat de pagina als normale HTML weergeven zal worden met statische en dynamische elementen.

Statische en dynamische webpagina’s

Er is een verschil tussen statische en dynamische webpagina’s. Statische webpagina’s zijn ‘slechts’ simpele HTML pagina’s die worden geladen op het moment dat een bezoeker ze bekijkt. Dynamische webpagina’s zijn pagina die pas gegenereerd worden op het moment dat ze bezocht worden. Het verschil met statische pagina’s is dat de content hiervan kan verschillen per keer/moment dat de pagina opgevraagd zal worden.

Als voorbeeld het laten zien van de huidige datum

<h1> Het is vandaag <?php echo date(“d F Y”); ?> </h1>

Als deze code weergeven zal worden op een webpagina, zal er komen te staan:

Het is vandaag 19 June 2020

Op deze manier zal er dus dynamische content ingeladen worden op het moment wanneer de pagina geladen is.

Wat kan je allemaal bereiken met PHP?

Eigenlijk kun je alles bereiken met PHP. Het is voornamelijk gefocust op server-side scripting, maar je kan ook formulier informatie/data verzamelen, dynamische content creëren en cookies versturen/ontvangen.

Zoeken, creëren, lezen, updaten en verwijderen van data; allerlei mogelijkheden van PHP. En zodra het geladen/uitgevoerd is door de wegpagina zal het worden weergeven als HTML.